AgTech Trade Mission to Vancouver

AgTech Trade Mission to Vancouver

Date/Time
Date(s) - 17/04/2023-23/04/2023
All Day

Categories


Economische missie agtech naar Vancouver van 17 tot en met 23 april met minister Schreinemacher

Ondernemers die innovatief zijn in land- en tuinbouw (agtech) en geïnteresseerd zijn in zakendoen met British Columbia, Canada wordt gelegenheid geboden op missie te gaan onder leiding van Liesje Schreinemacher, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Peter Spaans, vertegenwoordiger van AVAG Greenhouse Technology Center, is zakelijk missieleider. Aanmelden kan tot 15 februari.

 

Agtech-sector in British Columbia

De tuinbouw in het Canadese British Columbia staat – net als in Nederland – voor uitdagingen op het gebied van arbeid, duurzaamheid/ circulariteit, voedselverspilling, kwaliteit en verdienvermogen. Agtech kan een deel van de oplossing zijn. Daarom ligt de aandacht van deze missie op automatisering, robotisering en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de tuinbouw.
Vanuit British Columbia is er specifiek vraag naar oogstoplossingen, kwaliteitscontroles en naar het automatisch verpakken en sorteren. Daarnaast is er ruimte voor bedrijven die actief zijn in andere agtech-sectoren. Bijvoorbeeld algemene teeltmanagement in de kas (zoals automatische oplossingen voor insectenbestrijding), het verpotten van planten en ziektedetectie. Ook is er belangstelling voor andere verwarmingsmogelijkheden voor kassen, met nadruk op gasloze alternatieven.

 

VancouverMarktkansen in British Columbia

British Columbia is de meest westelijk gelegen provincie in Canada. Met 5 miljoen inwoners is dit de derde provincie van Canada en de op een na grootste provincie binnen de tuinbouw. In British Columbia zijn meer dan 150 agtech-bedrijven: dat aantal neemt snel toe. Belangrijke gewassen die worden verbouwd in British Columbia zijn onder meer komkommers, paprika’s, tomaten, champignons, bessen, bloemen en uitgangsmaterialen.
In de regio Vancouver (The Lower Mainland) inclusief de Fraser Valley wonen 3 miljoen mensen. De Fraser Valley is het centrum van de tuinbouw in West-Canada: een dynamische en snelgroeiende sector met een jaaromzet van US 2,3 miljard. De Valley heeft bijna hetzelfde klimaat als Nederland.
Er is onderzoek gedaan naar kansen in de landbouw in British Columbia onder de naam Study of the BC Agriculture Sector 2020. Tijdens een bezoek in november 2022 van Wageningen University & Research werd bevestigd dat er vraag is naar automatisering, robotisering en kunstmatige intelligentie (AI) om de druk op de sector te verlichten.
Handel en samenwerking tussen Nederland en British Columbia

Nederland staat in de top 10 van investeerders in Canada. Nederland was in 2020 zelfs de 2e buitenlandse investeerder (FDI). British Columbia ontvangt 10% van de Nederlandse import naar Canada. Voor British Columbia is Nederland de 7e exportbestemming.
De relatie tussen Nederland en British Columbia – en Canada als geheel – is hecht. Ongeveer 1 op de 20 Canadezen in British Columbia heeft een Nederlandse achtergrond. Dit vergroot sterk de kansen voor Nederland en het vertrouwen in Nederlandse innovaties, vergeleken met andere landen. Met name in de land- en tuinbouw hoort men veel Nederlandse achternamen. Boeren en tuinders staan vaak nog in goed contact met hun vakgenoten en/of familie in Nederland. Ze kopen vaak hun nieuwste technologie in Nederland en bezoeken ons land regelmatig.
Nauwe samenwerking

De overheden van Nederland en van British Columbia werken al jaren nauw samen op beleidsniveau. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de overheid van British Columbia ondertekenden in 2019 een intentieverklaring op het gebied van duurzame agtech en voedselzekerheid.
Dit is in mei 2022 uitgebreid met een actieplan, gericht op samenwerking tussen overheid, private partijen en kennisinstellingen op het gebied van agtech-innovatie met als doel om de productiviteit, weerbaarheid en duurzaamheid binnen de sector te verbeteren. Het actieplan is ook ondertekend door 2 provinciale Canadese ministers en door het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
British Columbia biedt marktkansen. Niet alleen voor bekende namen, maar ook voor Nederlandse start-ups en scale-ups.
De agtechsector in British Columbia is aantrekkelijk voor Nederlandse bedrijven door de nauwe banden met Nederland vanuit de Nederlandse immigratie en door onze goede naam op het gebied van agtech.
De sector in British Columbia heeft dezelfde problemen als de Nederlandse sector, zoals werknemerstekorten en de extra druk op verduurzaming van het voedselsysteem. Van daaruit komt de vraag naar duurzame oplossingen voor automatisering, robotisering en kunstmatige intelligentie (AI). Oplossingen die soms al wel te vinden zijn in Nederland maar die nog hun weg moeten vinden naar West Canada en specifiek naar British Columbia.
Aanmelden

De missie bouwt verder op de intentieverklaring van de Nederlandse overheid en de overheid van British Columbia voor een meerjarige samenwerking op het gebied van Agtech. Aanmelden en meer informatie kan hier.

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert deze missie in nauwe samenwerking met :

  • het Ministerie van Buitenlandse Zaken;
  • het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;
  • het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat;
  • het Nederlands economisch netwerk in Canada (met name het Consulaat Generaal in Vancouver);
  • betrokken brancheorganisaties, waaronder AVAG, Oost NL, FME en de WUR;
  • Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.