Canada pakt klimaatverandering aan met living labs

Canada pakt klimaatverandering aan met living labs

Ook in Canada staat het klimaat onder druk. Canadese boeren passen hun bedrijfsvoering aan, maar dat is niet voldoende. De Canadese overheid ondersteunt de boeren onder meer met living labs. Vooral op het gebied van bodemonderzoek is Canada vergevorderd.

Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor de Canadese landbouw- en agrovoedingssector. Ondanks de zichtbare en catastrofale gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen, hogere temperaturen en andere extreme weersomstandigheden, erkennen federale en provinciale regeringen pas recentelijk het belang van de landbouwsector voor de beperking van de klimaatverandering. Canadese boeren passen actief duurzame praktijken toe om klimaatverandering tegen te gaan, maar het is een strijd die ze niet alleen kunnen voeren.

Klimaat in Canada

De jaarlijkse en seizoensgebonden temperaturen stegen in heel Canada de afgelopen decennia gestaag. Daarbij deed zich de grootste opwarming zich voor in de wintermaanden.

Naast de warmere temperaturen veranderen ook de neerslaghoeveelheden merkbaar. Volgens de huidige klimaatmodellen (zie Figuur 1), krijgen veel Canadese landbouwgebieden in de zomer drogere maanden, maar in de winter en het voorjaar meer neerslag.

Figuur 1: A projection of the difference in monthly participation between 2051-2080 and 1976-2005.

Beeld: ©Bron: Climate Atlas of Canada
Figuur 1: A projection of the difference in monthly participation between 2051-2080 and 1976-2005.

“For generations, Canadian farmers and researchers have been finding new ways to protect natural resources while making production practices more efficient. By working together, they are creating innovative research-based solutions that can be applied to real-world challenges on the farm. Our efforts are accelerating the sector’s ability to respond to climate change, all while working to ensure global food security.”

- The Honorable Marie-Claude Bibeau, Minister of Agriculture and Agri-Food

Read the full article here

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.